Αυτό το άρθρο αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ

Η κ. Κούνεβα επισημαίνει πως σήμερα θεμελιώδη δικαιώματά τους έχουν παραβιαστεί από τις πολιτικές λιτότητας και τα Μνημόνια. Ενώ πολλοί έχουν οδηγηθεί στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

“Η σημερινή μέρα είναι μόνο μια αφορμή να θυμίσουμε το πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος: Εμείς, οι άνθρωποι με αναπηρία, θέλουμε ισότιμη θέση στην κοινωνία. Θέλουμε ζωή με αξιοπρέπεια. Και για να τ’ αποκτήσουμε χρειάζονται πραγματικές πολιτικές στήριξης, όχι ευχές”, πρόσθεσε.

Παράλληλα κάλεσε την ηγεσία της Ε.Ε να σταματήσει να επιβάλλει περικοπές στους κοινωνικούς προϋπολογισμούς, που έχουν πρώτα θύματα τους ανθρώπους με αναπηρία. “Είναι τεράστια υποκρισία από την μία πλευρά να υιοθετεί την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, και από την άλλη να πιέζει τα κράτη μέλη να παραβιάσουν αυτά τα δικαιώματα”, τόνισε.

Επισήμανε επίσης την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την πλήρη εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ, για πλήρη και πραγματική εφαρμογή της νομοθεσίας για την προσβασιμότητα, για πλήρη ένταξη στην εκπαίδευση και στην απασχόληση, με κίνητρα αλλά και δεσμεύσεις για προσλήψεις αναπήρων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, με δομές φιλόξενες για τα άτομα με αναπηρία.

Τέλος υπογράμμισε το αίτημα για “προσβασιμότητα παντού, και πάνω απ’ όλα, θέλουμε μια προσβάσιμη κοινωνία, χωρίς προκαταλήψεις, ταμπού και ρατσισμό”.