Αυτό το άρθρο αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ

Facebooktwittergoogle_plus

Μια νύχτα γεμάτη εmotions Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017 στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής δράσης Art Night Athens

1ος σταθμός Μουσείο της Ακρόπολης:

Ξενάγηση στην έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων»

 

2ος σταθμός Ωνάσειος Βιβλιοθήκη:

Ρεσιτάλ μουσικής με επιλογή έργων εμπνευσμένη από την έκθεση

Το Μουσείο της Ακρόπολης και το Ίδρυμα Ωνάση συμμετέχουν στη μεγάλη καλλιτεχνική δράση των atenistas Art Night Athens και δημιουργούν «Μια νύχτα γεμάτη εmotions». Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, σε μια νύχτα-γιορτή για την τέχνη και τον πολιτισμό, η έκθεση εmotions, η οποία παρουσιάζεται στο Μουσείο της Ακρόπολης με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, θα μυήσει μία ομάδα επισκεπτών στα συναισθήματα του αρχαίου κόσμου, μέσα από δύο διαδοχικές δράσεις: μια απολαυστική ξενάγηση στην έκθεση (στις 20:00) από το εξειδικευμένο προσωπικό του Μουσείου της Ακρόπολης και ένα ρεσιτάλ μουσικής με επιλογή έργων, εμπνευσμένη από την έκθεση εmotions, που θα πραγματοποιηθεί στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη (Αμαλίας 56, 21:00).

Για συμμετοχή* στη δράση μπορείτε να στέλνετε mail, από σήμερα Δευτέρα 18/9 μέχρι και την Τετάρτη 20/9 στο contact@onassis.org

* Περιορισμένος αριθμός ατόμων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η ομάδα επισκεπτών που θα συμμετέχει και στις δύο δράσεις θα είναι η ίδια.

Ξενάγηση στην έκθεση «εmotions: ένας κόσμος συναισθημάτων»

Η έκθεση του Ωνάσειου Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Υόρκης, που συγκίνησε και γοήτευσε κοινό και κριτικούς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ήρθε το καλοκαίρι και στην Ελλάδα, μετά από πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση και με τη συνδιοργάνωση του Μουσείου της Ακρόπολης. Από τις 18 Ιουλίου μέχρι τις 19 Νοεμβρίου, το αθέατο σύμπαν των συναισθημάτων, στην προσωπική, κοινωνική και πολιτική ζωή του αρχαίου κόσμου, φωτίζεται στο κορυφαίο μουσείο της χώρας, μέσα από την παρουσίαση 129 αριστουργημάτων, που προέρχονται από τα σπουδαιότερα μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αγάπη, έρωτας, πόθος, μίσος, θλίψη, οργή· αυτή η υπέροχη αφηγηματική έκθεση μάς φέρνει κοντά στην παρουσία των συναισθημάτων στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και βίο και στη σημασία που έχουν αυτά για την κατανόηση της αρχαίας ελληνικής τέχνης, λογοτεχνίας, ιστορίας, πολιτικής ζωής, κοινωνίας και θρησκείας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Γενικός Συντονισμός

Δημήτριος Παντερμαλής

Επιμέλεια

Άγγελος Χανιώτης

Νικόλαος Καλτσάς

Ιωάννης Μυλωνόπουλος

Αρχιτεκτονική Μελέτη

Ελένη Σπάρτση – schema 4 architects

Ξενάγηση

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, 20:00, Μουσείο Ακρόπολης.

Ρεσιτάλ Μουσικής εmotions

Ένα μουσικό ταξίδι στο συναίσθημα μέσα από αφηγήσεις και αναφορές σε μύθους και θεούς. Αφετηρία του, εκπρόσωποι του γερμανικού κλασικού τραγουδιού, όπως Σούμπερτ, Μπραμς και Βολφ, με τραγούδια τους που αντλούν έμπνευση από την αρχαία Ελλάδα. Επόμενος σταθμός, άριες όπερας που περιγράφουν την Ευρυδίκη, την Ιφιγένεια, την Ίλια και τη Μήδεια. Συνέχεια με αποσπάσματα από τη Φαίδρα του Thomas Sleeper, ένα έργο γεμάτο πάθος και οργή, ενώ τον τερματισμό θα σηματοδοτήσουν δύο πανέμορφα τραγούδια από το Μεγάλο Ερωτικό του Μάνου Χατζιδάκι.

Ένα ρεσιτάλ που μας ταξιδεύει στον έρωτα, την οργή, τη ζήλεια, το θυμό, τη θλίψη, την ενσυναίσθηση, την αγάπη. Δύο διακεκριμένες σολίστ με εξαιρετικές κριτικές για τις ερμηνείες τους, η Μυρσίνη Μαργαρίτη και η Ζωή Ζενιώδη, μας οδηγούν σε αυτό το μουσικό οδοιπορικό για να ανακαλύψουμε μαζί πτυχές της αρχαίας Ελλάδας που ενέπνευσαν δημιουργούς.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ζωή Ζενιώδη, πιάνο

Μυρσίνη Μαργαρίτη, σοπράνο

ΕΡΓΑ

F. Schubert Ganymed

J. Brahms Sapphische Ode, An eine Äolscharfe

H. Wolf Anakreons Grab

W. A. Mozart Zeffiretti lusinghieri (Ilia/Idomeneo)

C. W. Gluck Che fiero momento (Eurydice/Orfeo ed Eurydice)

T. Sleeper Phaedra

C.W. Gluck O toi qui prolongeas mes jours (Iphigénie/Iphigénie en Tauride)

L. Cherubini Dei tuoi figli la madre (Medea/Medea)

M. Χατζιδάκις Κέλομαί σε Γογγύλα, Έρωτα εσύ (Μεγάλος Ερωτικός)

Ρεσιτάλ Μουσικής

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, 21:00, Ωνάσειος Βιβλιοθήκη.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των εκπαιδευτικών δράσεων, στις οποίες η συμμετοχή είναι δωρεάν (για όλα τα παιδιά και έναν γονέα-συνοδό). Η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη, ενώ λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας θα τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Α) Μουσείο Ακρόπολης – Δράσεις για παιδιά και γονείς τις Κυριακές – Έως 19 Νοεμβρίου 2017

Τα παιδιά συναντούν τους αρχαιολόγους-φροντιστές του Μουσείου και συμμετέχουν ως δημιουργοί, αλλά και ως θεατές, σε συναρπαστικές δράσεις, γεμάτες συναισθήματα. Οι συνοδοί των παιδιών παρακολουθούν προβολές σχετικές με τον Παρθενώνα στην Αίθουσα Τρισδιάστατων Προβολών και μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να συνεισφέρουν με τη δική τους δημιουργία στα θεαματικά έργα των παιδιών. Έχουν τη δυνατότητα, επίσης, να επισκεφθούν την έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων.

1. Με τα μάτια, με τα χέρια, με τα χείλη, με τα αυτιά…

Παιδιά από 4 έως 6 ετών αντιλαμβάνονται με τον δικό τους τρόπο τις αισθήσεις και τα συναισθήματα στα έργα της περιοδικής έκθεσης. Απεικονίζουν πλάσματα που νιώθουν και εκφράζουν συγκεκριμένα συναισθήματα για τους θεατές των γοητευτικών, μνημειακών έργων τους.

Ημέρες προγράμματος: Τις Κυριακές, 1η, 8, 15 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου. Ώρα έναρξης 12:00. Διάρκεια 50 λεπτά.

2. Ιστορίες μυθικών πρωταγωνιστών

Παιδιά από 7 έως 12 ετών γνωρίζουν τον κόσμο των συναισθημάτων μέσα από τα έργα δημιουργών μυθολογικών αφηγήσεων. Επιλέγουν τον προσωπικό τους τρόπο έκφρασης (δημιουργική γραφή, προφορική αφήγηση, εικαστική ή παραστατική έκφραση) και πλάθουν ίδιες ή παρόμοιες ιστορίες, με τους δικούς τους συναισθηματικούς και εκφραστικούς πρωταγωνιστές, με σκοπό να προκαλέσουν συναίσθημα σε άλλους ανθρώπους.

Ημέρες προγράμματος: Τις Κυριακές, 17 Σεπτεμβρίου, 22 Οκτωβρίου και 12 Νοεμβρίου, Ώρα έναρξης 12:00. Διάρκεια 70 λεπτά.

3. Ιστορίες φαντασίας στους χώρους των συναισθημάτων

Παιδιά από 8 έως 14 ετών συζητούν για τον συναισθηματικό κόσμο αντικειμένων της περιοδικής έκθεσης μέσα στο αρχικό και το μουσειακό περιβάλλον τους. «Ταξιδεύουν» σε διάφορους τόπους και χρόνους και πλαισιώνουν τα εκθέματα με «υπερφυσικούς» και ανθρώπινους, ζωικούς και φυτικούς, αλλά πάντα συναισθηματικούς, επισκέπτες.

Ημέρες προγράμματος: Τις Κυριακές, 24 Σεπτεμβρίου, 29 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου. Ώρα έναρξης 12:00. Διάρκεια 60 λεπτά.

Β) Ωνάσειος Βιβλιοθήκη – Δράσεις για παιδιά και γονείς τα Σάββατα (προηγείται ξενάγηση στην έκθεση, στο Μουσείο της Ακρόπολης) – Από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 18 Νοεμβρίου 2017

Αρχικά, τα παιδιά και οι γονείς-συνοδοί τους γνωρίζουν την έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» με οδηγούς τους αρχαιολόγους-φροντιστές του Μουσείου της Ακρόπολης (στις 10:00), ενώ αμέσως μετά (στις 11:00), παιδιά και συνοδοί οδηγούνται πεζή στο χώρο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης (Αμαλίας 56, πολύ κοντά στο Μουσείο της Ακρόπολης), για να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα εμπνευσμένα από τον κόσμο των συναισθημάτων στην αρχαία εποχή.

1. Φτιάχνω το δικό μου emoticon

Παιδιά από 10 έως 14 ετών, παίρνοντας έμπνευση από τα αριστουργήματα της έκθεσης εmotions και με τη χρήση tablets, σχεδιάζουν τα δικά τους emoticons, αποτυπώνοντας ποικίλα συναισθήματα, ενώ στη συνέχεια επιχειρούν να τα συνδέσουν με συγκεκριμένα εκθέματα.

Ημέρα προγράμματος: Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017. Ώρα έναρξης 10:00 ξενάγηση στην έκθεση (Μουσείο της Ακρόπολης), 11:00 έναρξη εργαστηρίου (Ωνάσειος Βιβλιοθήκη). Συνολική διάρκεια 3 ώρες. Συντελεστές: Κώστας Διαμαντής (3D Graphics & Game Developer, Software & Media Administrator-Στέγη Ιδρύματος Ωνάση) και Νεφέλη Καϊμακά (εκπαιδευτικός, υποψήφια διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας-Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

2. Ένας ωκεανός συναισθημάτων

Παιδιά από 9 έως 14 ετών, με αφορμή τα έργα της έκθεσης, συμμετέχουν σε έναν δημιουργικό διάλογο για την έννοια των συναισθημάτων και τον ρόλο τους στη λήψη αποφάσεων. Ένα διαδραστικό πρόγραμμα, που θα επιχειρήσει να αγγίξει τα βάθη του συναισθηματικού ωκεανού μας και θα μας βοηθήσει να γνωρίσουμε καλύτερα των εαυτό μας!

Ημέρα προγράμματος: Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017. Ώρα έναρξης 10:00 ξενάγηση στην έκθεση (Μουσείο της Ακρόπολης), 11:00 έναρξη εκπαιδευτικού προγράμματος (Ωνάσειος Βιβλιοθήκη). Συνολική διάρκεια 3 ½ ώρες. Συντελεστής Αλέξανδρος Παπανδρέου (ιδρυτής του οργανισμού Χαρισμάθεια, υποψήφιος διδάκτωρ στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Εργαστήριο Υπολογιστικής Ευφυΐας).

3. Ζωγραφήγηση: Τα συναισθήματα των θεών του Ολύμπου

Παιδιά από 6 έως 9 ετών ταξιδεύουν σε ένα οπτικοακουστικό και διαδραστικό πρόγραμμα «Ζωγραφήγησης», που περιλαμβάνει γνωστικά παιχνίδια μνήμης και φαντασίας. Παραμύθια εμπνευσμένα από την έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» ζωντανεύουν μπροστά στους μικρούς μας φίλους, που συμμετέχουν και εκφράζουν τις ιδέες και τα συναισθήματά τους, επινοώντας με αυτόν τον τρόπο, μέσα από την έμπνευση, τη δική τους εκδοχή στην ιστορία.

Ημέρα προγράμματος: Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2017. Ώρα έναρξης 10:00 ξενάγηση στην έκθεση (Μουσείο της Ακρόπολης), 11:00 έναρξη εκπαιδευτικού προγράμματος (Ωνάσειος Βιβλιοθήκη). Συνολική διάρκεια 3 ώρες. Συντελεστής Λήδα Βαρβαρούση (συγγραφέας και εικονογράφος).

4. Η Ορχήστρα των συναισθημάτων (Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί και σε δημόσια δημοτικά σχολεία της Αττικής. Για πληροφορίες: education@onassis.org).

Παιδιά από 9 έως 12 ετών ανακαλύπτουν μέσα από τη μουσική έναν ολόκληρο κόσμο συναισθημάτων, ενώ ταυτόχρονα γίνεται σύνδεση με εκφράσεις και απεικονίσεις του συναισθήματος που λαμβάνουμε μέσα από άλλες τέχνες, όπως η γλυπτική στην αρχαιότητα.

Ημέρα προγράμματος: Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017. Ώρα έναρξης 10:00 ξενάγηση στην έκθεση (Μουσείο της Ακρόπολης), 11:00 έναρξη εργαστηρίου (Ωνάσειος Βιβλιοθήκη). Συνολική διάρκεια 3 ώρες. Συντελεστές: Ζωή Ζενιώδη (μαέστρος) και Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο), σε συνεργασία με ομάδα μουσικών.

5. Εργαστήριο κατασκευής αρχαίας μάσκας

Παιδιά από 8 έως 14 ετών δημιουργούν τα δικά τους αρχαία προσωπεία, έρχονται σε επαφή με την ιστορία του αρχαίου ελληνικού θεάτρου και αναβιώνουν έντονες συναισθηματικές σκηνές τραγικών ηρώων.

Ημέρα προγράμματος: Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017. Ώρα έναρξης 10:00 ξενάγηση στην έκθεση (Μουσείο της Ακρόπολης), 11:00 έναρξη εργαστηρίου (Ωνάσειος Βιβλιοθήκη). Συνολική διάρκεια 3 ½ ώρες. Συντελεστές: Αλέξανδρος Λόγγος (εικαστικός) και Νεφέλη Καϊμακά (εκπαιδευτικός, υποψήφια διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας-Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).